Pitná voda je v ČR na vysoké úrovni, přesto řada lidí stále kupuje tu balenou – důvody jsou mnohdy bizarní

Voda

Dost možná to děláte také – i když vám na jedno otočení teče z kohoutku opravdu dobrá voda, vy si stejně nemůžete pomoci a používáte tu balenou. Ale jste si jistí, že vám jde skutečně o kvalitu a nestali jste se jen obětí pouhopouhé reklamy?

Vodu bereme jako samozřejmost – V České republice tomuto vnímání nahrává především vysoké pokrytí veřejným vodovodem.

Jak je to s kvalitou vody v potrubí

Také znáte tvrzení o tom, že kvalita balené vody je díky jejímu čerpání ze speciálních zdrojů výrazně vyšší? Tak byste měli vědět, že toto tvrzení bývá mnohdy především součástí prodejní strategie. Přesto ji mnoho z nás stále kupuje.

Čistá voda v bazénu

Foto: Pixabay

Potvrdili to i návštěvníci pražské Podolské vodárny v níž v rámci dne otevřených dveří 19. března 2022 proběhl malý průzkum preferencí ohledně pitného režimu. Z těch, kteří byli ochotní se podělit o své zvyklosti, bylo možné získat tyto výsledky:

  • 62 % potvrdilo, že kupuje balené nápoje.
  • Méně než polovina (38 % dotazovaných) už se rozhodla nápoje v jednorázových PET lahvích nekupovat vůbec.

Jak je na tom vaše voda? Podívejte se do databáze

V ČR je přitom kvalita kohoutkové vody na vysoké úrovni. Stačí se podívat do celostátní databáze kvality pitné vody. Právě sem se totiž ukládají výsledky všech ze zákona provedených rozborů pitné vody v ČR).

A proč tomu tak je nám vysvětlí Marcela Dvořáková, výkonná ředitelka komunikace společnosti Veolia Česká republika: „Řada velkých úpraven vody zařadila do technologie další stupeň – filtraci přes granulované aktivní uhlí (GAU), díky němuž se z vody odstraňují další látky a metabolity. Takže dnes je zcela porovnatelná kvalita vody z podzemních a povrchových zdrojů,“ říká.

K tomu zbývá ještě dodat, že kontrola kvality vody probíhá v akreditovaných laboratořích a přísně je kontrolován i celý proces výroby a distribuce pitné vody. Za vše jsou zodpovědné orgány ochrany veřejného zdraví. Kupujete také balenou vodu nebo se spokojíte s tou kohoutkovou?

Zdroj:Téměř 95 % Čechů má přístup ke kvalitní kohoutkové vodě, přesto stále nakupují vodu balenou | Protext – PR služby ČTK

Náhledové foto: Pixabay

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)