Sadec konopáč a jeho použití – na co si dát pozor

Největší tradici má Sadec konopáč (Eupatorium cannabinum L.) ve švýcarském bylinářství. Jeho kořen je bohatý na éterické oleje, glykosid eupatorin, terpenické silice, polysacharidy, seskviterpenové laktony a flavonoidy. Rostlina se používá k léčbě jater, sleziny, ledvin, žaludečních vředů a žlučníku. Ve větším množství působí jako mírné projímadlo a podporuje imunitu. Reguluje pohyby střev (zabraňuje zácpě), čistí organismus, pomáhá proti nachlazení a horečce, zbavuje bolestí svalů při nachlazení a poslouží také v období rekonvalescence.

K čemu se sadec používá

Pomáhá při zánětu močového měchýře, dělohy a vaječníků (po poradě s lékařem). Doporučuje se při revmatických a ženských onemocněních, působí proti artritidě. Používá se při prevenci a léčbě cholelitiázy, chrání před jaterním parenchymem a léčí hypertrofii prostaty.

Předávkování způsobuje zvracení a průjem. Sadec konopáč by se rovněž neměl používat během období těhotenství a kojení (obsahuje embryotoxické, cytotoxické a teratogenní látky). Jiné kontraindikace známy nejsou.

Věděli, jste, že: Léčivé účinky sadce objevil údajně řecký král Mithridat VI. Eupator? Na něj ostatně odkazuje i jeho latinské druhové jméno. A na svědomí má prý také řepík lékařský (Agrimonia eupatoria).

Foto: Pixabay

Použití sadce konopáče – nejlepší recepty

Tuto bylinku obvykle stačí zalít horkou vodou, nechat 15 minut pod pokličkou a poté vypít.

Sadec konopáč – tinktura

Čerstvé nebo sušené natě zalijeme vodkou v poměru 1: 5. Tinktura má intenzivnější účinek, když se použije čerstvá rostlina. Necháme tři týdny odstát, přecedíme a užíváme po kapkách (20-40 kapek denně) při potížích s trávením včetně zánětů.

Gynekologický čaj pro ženy

Nejdříve si vytvořte čajovou směs ze sadce konopáče, heřmánku lékařského a řebříčku obecného. Smíchejte všechny byliny ve stejném poměru (např. 3x 20 gramů) a uložte do neprůhledné dobře uzavíratelné nádoby. Dbejte, aby byly všechny bylinky pokud možno nasekané na stejně velké kousky. V případě gynekologických obtíží si připravte čaj z jedné lžičky směsí a to 3x denně. Byliny stačí zalít horkou vodou, nechat 15 minut pod pokličkou odpočívat a poté vypít.

Švýcarské kapky z konopáče a dalších bylin

Nejdříve si připravte tinktury z čerstvých bylin. Použijte tymián, echinaceu, heřmánek a sadec konopáč. Každou bylinku zvlášť přelijte alkoholem a nechte odpočívat tři týdny bez přístupu světla. Poté přeceďte a tinktury smíchejte. Na měsíční užívání stačí 10 ml od každého druhu. Užívejte deset kapek třikrát denně před jídlem, zejména při obtížích s trávením, u gynekologických problémů, při nachlazení nebo pro posílení imunity.

Náhledové foto: Pixabay

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sadec_konop%C3%A1%C4%8D

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)