Podzemnice olejná čili arašídy: co vše skrývají tyto oblíbené oříšky

Buráky

Tyto oříšky pochází původem z Brazílie, dobily si však celosvětovou slávu. Velmi často si je užíváme, a to jak ve sladké tak slané podobě. Jejich nutriční hodnoty jsou opravdu zajímavé. Problémem ale je, že si je často užíváme v té nesprávné formě. Pokud si je koupíte i ve slupce, jako buráky, a sníte je po oloupání, můžete z nich získat maximum. Na druhou stranu ale pražené a solené arašídy o část živin přichází tepelnou úpravou a navíc s jejich konzumací přijímáte velké množství soli a tuků.

Použití oříšků

Arašídy (Arachis hypogaea L.) patří do čeledi Fabaceae. Nevychutnáváme si je pouze jako pražené arašídy. Jsou součástí celé řady dalších výrobků a pokrmů. Vzhledem k vysokému množství tuků, se používají k výrobě oleje, arašídového másla, sladkostí, mouky, nápojů, ořechových pomazánek, různých přesnídávek, polévek i dezertů. Můžeme je použít na sladké i slané, vařené, smažené či pečené.

Arašídy

Foto: Pixabay

Obsah arašídů

Nesolené a nepražené arašídy obsahují bílkoviny, tuky, vlákninu a také vitamíny B, foláty, vitamín E a minerály, jako je draslík, hořčík, mangan, měď, železo a zinek. To je poměrně široká škála prospěšných látek, která slibuje mnohé zdravotní účinky. Navzdory tomu, že se má za to, že arašídy jsou tučné a neměli bychom je jíst v případě, že máme predispozice srdečních chorob, je to právě naopak. Niacin obsažený v arašídech vede ke snížení špatného cholesterolu a naopak k produkci toho dobrého.

Alergie na arašídy

Arašídy i produkty z něj patří mezi silné alergeny. Po jejich požití může dokonce přijít k anafylaktickému šoku – ten je natolik závažný, že může způsobit dokonce smrt. Zajímavostí je, že k anafylaktickému šoku dochází častěji po konzumaci pražených arašídů, než po konzumaci těch syrových. Mimo jiné nejsou tyto oříšky vhodné pro těhotné ženy. Arašídový olej, který se z těchto oříšků získává, nezpůsobuje alergie.

Zdroj: https://www.medonet.pl/zdrowie,orzechy-ziemne—wlasciwosci–wartosci-odzywcze–kalorie,artykul,1726634.html

Foto: Pixabay

Zahrada je mým dlouhodobým koníčkem. Zkouším nové věci a ráda se s vámi o ně podělím!